Textredigerare/Researcher

De flesta skribenter blir hemmablinda; nästan alla texter mår bra av en varsam tvätt av en erfaren textredigerare. Jag hjälper dig att lyfta fram väsentligheterna, upptäcka en upprepning, hitta en synonym – utan att klåfingra på din personliga stil. Att »boosta« texter är en sann glädje!

Ingen skribent är den andre lik, men om jag fick välja fyra rekommendationer som generellt skulle höja kvaliteten på texter vore de:

  • Skriv för läsaren!
  • Använd fler verb!
  • Skala bort onödiga ord!
  • Undvik »man«!

Jag följer initierat den ystra språkutvecklingen genom bland annat Språkrådet och Svenska Akademiens ordlista.

Trettiofem års erfarenhet som journalist ger en sällsynt allmänbildning inom en uppsjö områden. Och det skapar en oräddhet att kasta sig in i främmande ämnen. Anlita mig gärna som researcher, jag är en kreativ och envis detektiv som tar mig fram i de trassligaste labyrinter. Och jag har en stor egen bank med experter, statistikbaser, sökmotorer och andra källor.

5 bra skrivråd av Torgny Lindgren

  1. Växla mellan långa och korta satser!
  2. Blanda den rena, höga psalmsången med vardagens låga pratsamhet!
  3. Låt den filosofiska tanken här och var skymta bakom den alldagligt lunkande fabeln!
  4. Undvik den fasta och säkra rytmen! Låt människorna tala ömsom flyktigt, nästan tankspritt, ömsom djupt och utförligt!
  5. Flytta ofta blicken mellan makrokosmos och mikrokosmos.

citattecken

När man lärt sig allt som läras kan – att upprepning är stilens död, att onödiga ord tynger som sten, att superlativen är riskabla för den som vill vinna tilltro och tusen andra regler, har man ändå ingenstans kommit. Det är på rytmen det kommer an. En svåråtkomlig inre organisation! En språkets andning!

Olof Lagercrantz